Morsdag

Morsdag i Norge er alltid den 2 søndagen i februar. Og vi hedrer alle mødre. Dagen blir feiret på andre datoer i andre land. Men hvor kommer tradisjonen fra? Igjen skal vi se på et par historier :-)

Man mener at røttene til morsdagen går så langt tilbake som år 250 f.v.t. I antikkens hellas feiret man hver eneste vår Rea, Cronus sin kone. Hun var mor til alle guder og gudinner. Man kalte feiringen Hilaria, og man feiret tre dager til ende i hele Hellas, til og med i Roma.

På 1600-tallet fant man en feiring ganske lik dagens feiring. Siste søndagen før påske reiste man til den kirken som var størst, og ansett for å være de andres mor, og man hadde med seg offergaver. Mange mener at disse kirkene ble en erstatning for en mor gudinne som de tidligere kirkene hadde adoptert, en feiring fra Romerriket som hedret Cybele for å feire jomfru Maria. Dette er også grunnen til at man nå døper på søndager, og at man besøker kirken og feirer morsdag på en søndag. De som bodde langt fra kom hjem på morsdagen med gaver og kake, og blomster de hadde plukket på veien. Så gikk man som familie samlet sammen i kirken, for deretter og spise en god middag sammen. Og til og med maten har vært tradisjonell spesielt i England helt opp til dags dato.

Men hvem gjorde den mer kommersiell? Anna Maria Jarvis er damen som får æren av å ha innførte denne tradisjonen. I 1905 holdt hun en minnemarkering for sin mor Ann Maria Reeves Jarvis, som etter borgerkrigen i USA kjempet hard for og forbedre de sanitære forholdene for alle parter. Dette gjorde hun ved og opprette flere foreninger som hun kalte Mother`s day work clubs.

Julia Ward Howe skrev i 1870 en bok kalt morsdagsoppropet  inspirert av Ann Maria Reeves Jarvis, og prøvde og få innført en helligdag kalt morsdag for fred. Men dette mislykkes hun med. Men Anna Maria Jarvis jobbet for og få en en offisiell minnedag for mødre et år etter at moren hennes døde. Og den 10.mai 1908 feiret de den første morsdagen i west virginia i den kirken moren hennes hadde undervist ved søndagskolen. Dette spredde seg fort og snart feiret 45 stater denne dagen. Så i begynnelsen av 1912 ble den erklært en offisiell helligdag, og i 1914 erklærte presidenten den første nasjonale morsdagen. Jarvis var ikke klar over at dette kom til å bli kommersielt, og prøvde å stoppe hele greia, dette var en dag hvor man skulle være sentimental, ikke være grisk.

I Norge ble den for første gang feiret i Bergen i 1919. Etter en stund ble det mer regnet som en familiedag hvor mor fikk litt ekstra oppvarting, med frokost på sengen, og blomster. Nå i nyere tid har det blitt en kommersiell dag også her, men ser den ut til å skli bort, til fordel for andre høytider/minnemarkeringer. Noe jeg personlig må si at jeg synes er trist. Synes det er koselig og gi det flotte mennesket som har måttet holde ut med meg i mange år en ekstra liten oppmerksomhet, og det er jo opp til meg om jeg velger å gjøre det kommersielt eller med omtanke.

Designteamet har også i dag kommet opp med flere flotte morsdagskort.

Lena kaboks morsdag Silje 12687826_10156524702480500_4264658451700280719_n Line 12694791_10153705963952107_6523293405685487533_o

Produktene vi har brukt er disse :

 

     

Legg igjen en kommentar